Basf daxur

Basf capalorevy

Basf capalorevy

Utorok 14.mája 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia

Dojiť, kŕmiť, siať, sadiť ovocné stromky, baliť ovocie

a zeleninu,vyrábať mliečne a mäsové výrobky sa nedá cez home office. A práve tieto produkty ľudia v obchodoch v tomto období - doposiaľ nepoznanej mimoriadnej situácie – nakupujú. A hľadajú hlavne slovenské.

 

Kontaktoval som predstaviteľov Združenia zeleninárov a zemiakarov Slovenska a Ovocinárskej únie Slovenska aby som získal informácie o sebestačnosti pri jednotlivých druhoch ovocia a zeleniny a z vlastných prepočtov, ako aj dostupnej štatistiky som takúto analýzu urobil pri jednotlivých druhoch mäsa, vajciach a mliečnych výrobkoch.

Vďaka vašej každodennej práci, milí poľnohospodári a potravinári, sme plne sebestační v produkcii obilnín, čiže následne máme dostatok chleba a pečiva na celý rok. V našich chovoch nosníc vyprodukované vajíčka by nám v priemere postačili do 2. decembra. U nás vypestovaná cibuľa by nám mala vystačiť do 19. októbra - rovnako i mliečne výrobky. Termíny zjedenia ostatných komodít teraz nezverejním. Posunúť ich čo najbližšie k decembru bude veľká výzva pre nás všetkých, najviac nových politikov (osobitne ministra Jána Mičovského), keď prežijeme tieto ťažké krízové dni.

Vaše poslanie, zabezpečiť jedlo pre všetkých nás je v týchto dňoch zjavné aj tým, ktorí to za normálnych okolností prehliadajú a považujú za samozrejmosť. Je jasné, že treba vytvárať čo najlepšie podmienky pre prácu zdravotníkov. Pri prijímaných opatreniach je ale životne dôležité dať prioritu aj tomu, čo robíte vy. Zvieratá sa musia kŕmiť, dojiť, rodiť mláďatá. Na poliach sa musí sadiť a siať a v potravinárskych prevádzkach kontinuálne pracovať. Tí, ktorí robia krízové rozhodnutia, by zástupcov agropotravinárov mali počúvať a brať ich argumenty veľmi vážne.

Odborníci hovoria, a zdá sa mi to rozumné, že ak nebudeme vystavení stresu, bude to mať koronavírus s nami ťažšie. No a stres zrejme najviac odbúrame vtedy, keď budeme mať na pultoch obchodov (ešte viac to platí o domácich chladničkách) dostatok potravín.

Veľká vďaka vám všetkým, ktorí ich i v tejto pohnutej dobe s bázňou dorábate.

Ján Huba

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov