Basf daxur

Basf capalorevy

Basf capalorevy

Pondelok 13.mája 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

V roku 2022 bude Čína potrebovať o niečo menej mliečnych výrobkov zo svetového trhu. Pre Nemecko a EÚ však zostáva trh predaja dôležitý.​

Očakáva sa, že produkcia mlieka v Číne sa v roku 2022 zvýši na 38,5 milióna ton kravského mlieka vďaka dobrému 3 % zvýšeniu počtu kráv. Je to kompenzované rastúcou spotrebou, takže dovoz zostáva relatívne vysoký, hovorí Heribert Breker z LWK NRW. Pre porovnanie: Nemecko produkuje 33 miliónov ton mlieka.

Z nemeckého pohľadu je dovoz tekutého mlieka do Číny naďalej veľmi dôležitý. V roku 2022 by mali dosiahnuť výšku 1,4 milióna t. Ide v podstate o UHT mlieko, z ktorého takmer tretina doteraz pochádzala z Nemecka.

Sušené plnotučné mlieko pochádza z Nového Zélandu

Pre Čínu má najväčší význam sušené plnotučné mlieko (SPM), ktoré je možné skladovať a jeho preprava je lacná. Vlastná produkcia SPM sa pohybuje okolo 1 mil. t. Takmer polovicu spotreby okolo 1,9 milióna t pokrýva dovoz, z ktorého väčšina pochádza z Nového Zélandu. Uruguaj sa stal druhým najväčším dodávateľom a vytlačil Austráliu. V roku 2021 EÚ dodala len malé množstvá okolo 22 500 t.

Okrem SPM potrebuje Čína každý rok aj takmer 430 000 t sušeného odstredeného mlieka (SOM) od medzinárodných dodávateľov. Miera sebestačnosti je tesne nad 5 %. Keďže ceny vzrástli o pätinu, v roku 2022 sa bude dovážať o niečo menej. Hlavnými dodávateľmi pre SOM sú Nový Zéland, Austrália a USA s celkovým podielom 60 %. Vývoz EÚ do Číny by mal klesnúť zo 125 000 t v minulom roku na 120 000 t v tomto roku.

Konzumácia syra má stále potenciál

Spotreba syra v tejto krajine sa odhaduje na takmer 200 000 t (0,14 kg/obyvateľa; pre porovnanie: v EÚ cca 20 kg/obyvateľa). Z toho 10 % sa vyrába vo vlastnej réžii; zvyšok sa dováža. Vysoké ceny mlieka a nedostatok príležitostí na recykláciu vyprodukovaných vedľajších produktov spôsobujú, že domáca výroba syra je neatraktívna. Polovica dodávok syra pochádza z Nového Zélandu. Približne 38 000 t v roku 2021 pochádzalo z EÚ, najmä z Dánska, Írska a Talianska.

Štatisticky zaznamenaná spotreba masla je udávaná v objeme 162 000 t (0,12 kg/obyvateľa). Z toho 12 000 t sa vyrába vo vlastnej réžii. Maslo sa používa predovšetkým v pekárenskom priemysle a v potravinárstve. Nový Zéland tvorí približne 80 % čínskeho dovozu. Vývoz EÚ do Číny by mal klesnúť zo 16 300 t v predchádzajúcom roku na 14 500 t v súčasnosti.

Čínsky dovoz má pre EÚ veľký význam

Čínsky dovoz predstavuje približne 16 % sušeného odstredeného mlieka, približne 8 % sušeného plnotučného mlieka, približne 9 % masla a 4,5 % syra vývozu EÚ. Viac ako 70 % dovozu detskej výživy pochádza z krajín EÚ z Holandska, Francúzska, Írska, Nemecka a Dánska. Celkovo smeruje do Číny najväčší vývoz mliečnych výrobkov z EÚ-27. Pokles čínskeho dovozu v roku 2022 tlmí predaje v EÚ a cenové očakávania.

 

Z topagrar preložila a upravila Martina Gondeková, NPPC-VÚŽV Nitra

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov